Mindfulness training met psycholoog Roosendaal

Als je een probleem maakt. Heb je een probleem. – Dr. Jon Kabat-Zinn

Uit je hoofd

Het begrip Mindfulness komt uit het Boeddhisme. Het is de zevende stap in het achtvoudige pad tot verlichting zoals onderwezen door Siddhartha Gautama Boeddha. Halverwege de vorige eeuw vertaalde Dr. Jon Kabat-Zinn de principes naar een training.

Om uit te leggen wat de training voor je kan betekenen kunnen we het beste de bedenker zelf aan het woord laten: “Mindfulness beoogt een innerlijke balans te vormen, die je helpt het leven te benaderen met een grotere stabiliteit, begrip en wijsheid.” Met de innerlijke balans bedoelt hij vooral de mate waarin de meeste mensen in hun hoofd zitten; piekeren, oordelen, blijven hangen in situaties waar je toch niks aan kunt doen.

Mindfulness kan niks doen aan de wereld om je heen. Je krijgt het niet minder druk, er gaat niet ineens minder gebeuren in je leven. Je leert er beter mee om te gaan. Zodat het ook allemaal wat opgewekter voelt. Of, zoals Kabat-Zinn zegt: “Je kunt de golven niet stoppen. Je kunt wel leren surfen.”.

Mindfulnesstraining – leer surfen

Met de training leer je in acht weken ‘surfen op de golven van het leven’. Voor veel mensen die de training doen is het best even schrikken.
In de drukte van alledag zijn we behoorlijk afgestompt en hebben onszelf getraind het gros van ons leven op de automatische piloot te doen. We hebben onszelf zo veel trucjes geleerd om weg te blijven van het hier en nu dat het hard werken is dat weer terug te winnen.

De Mindfulness training vraagt dan ook wat van je. En het zal soms even wennen zijn. Misschien schrik je wel van wat je ziet.

Eventjes dan, want bijna iedereen die de training doorloopt voelt erna minder stress en staat een stuk positiever in het leven.
Dat komt vooral omdat je meer ziet, voelt, ruikt en hoort, je minder bezig bent met wat-de-wereld-wel-niet-zal-denken en dingen ook kunt laten voor wat ze zijn.

Neem het zoals het is

Vooral dat laatste is een hardnekkig trekje. Als er iets op ons pad komt, dan moeten we er wat mee doen. Ook al is het vechten tegen windmolens. Ook al heeft wat je doet helemaal geen nut. Vooral bij tegenslag of teleurstelling blijven we nogal eens hangen in het moment. We smeren het uit.

We gaan er, in ons hoofd, mee aan de slag. Terwijl je het ook kunt beleven. Accepteren. En weer door. “Het is geen kwestie van loslaten. Als je zou kunnen zou je dat doen.

In plaats van ‘loslaten’ kun je beter zeggen ‘laat het zijn voor wat het is’.” Het leren nemen zoals het is. Er niet meer van maken in je hoofd. Leren er geen probleem van te maken.

MINNED – alles over Mindfulness

Wil je meer weten over een mindfulness training, kijk dan ook even op minned.nl, daar vind je alle informatie over mindfulness, speciale yoga en meditatietechnieken en een aantal handige oefeningen om meteen te proberen.

Contact

Voor persoonlijk advies kun je contact opnemen met ons secretariaat. Je krijgt altijd deskundig advies van een van onze telefonisten. Zij helpen je met het vinden van een psycholoog die bij je past. Wij kunnen gelijk een afspraak inplannen bij een psycholoog, zodat je snel aan de slag kunt. Bel ons op 085 – 4014720. Geen wachtlijst en afspraken mogelijk in de avonden en weekenden.