Therapie in Roosendaal met psycholoog Roosendaal

De eerste afspraak

De eerste keer dat we afspreken, krijg je vooral tijd om op verhaal te komen. Ik luister naar wat je op je hart hebt. Je zult merken dat dat luisteren heel actief is, dat ik doorvraag, dat ik je help de juiste woorden te vinden als je er niet uitkomt.Daarnaast vertel ik je het een en ander over hoe ik werk; wat veelgebruikte technieken zijn, zoals gestalttherapie. Aan het eind van die eerste afspraak geef ik aan welke thema’s ik denk dat er spelen, hoe we dat kunnen behandelen en hoeveel tijd je daar mee bezig bent.

Gestalttherapie – wat is dat?

In de praktijk Psychotherapie Roosendaal werken we met veel verschillende soorten behandeling. Maar de belangrijkste is gestalttherapie. Dat wordt wel de therapie van het contact genoemd. Het belangrijkste van de vorm van werken is dat het helemaal in het hier en nu speelt. Wat je nu voelt, nu beleeft, nu merkt; maar ook wat ik als behandelaar merk aan je.De meeste mensen vinden dat een heel plezierige manier van werken omdat je echt iets kunt doen. Je leert bijna meteen beter naar jezelf luisteren. Daarmee helpt de behandeling je specifiek van je klacht af (of in ieder geval zodanig dat je het weer zelf kunt, maar in zijn algemeenheid merk je dat je groeit als mens.

Dat je beter weet wat je wilt, meer overzicht hebt, snapt dat je altijd keuzes hebt en die ook vol overtuiging kunt nemen.

Een behandeling die bij je past

De manier waarop ik behandel gaat helemaal uit van jou. Van je klacht of vraag natuurlijk, maar ook van je kwaliteiten. Je kunt het zo zien: je weg uit deze situatie is een weg van persoonlijke groei. Die kan ik je niet opleggen, we ontwikkelen (of herontdekken) de vaardigheden de je al in je hebt. Jij bepaalt die groei.Ik stimuleer je, houd je een spiegel voor, help je inzien wat vaste patronen zijn in je leven. Zo ontwikkelt zich een behandeling op maat, waarbij ik in- en aanvul wat jij nodig hebt. Zo groei je stap voor stap naar een nieuwe situatie. Maar dat niet alleen, je leert ondertussen veel van jezelf en wat je allemaal kunt. Daar heb je nog lang na de behandeling heel veel aan.

Therapie van het contact

Zo wordt gestalttherapie ook wel genoemd – de therapie van het contact. Maar ook wel: de therapie van het hier en nu. De behandeling is erop gericht jou met jezelf te herenigen. Dat klinkt misschien vreemd, je bent toch al bij jezelf? Ik denk het niet. Bijna iedereen die opgroeit en leeft groeit van zichzelf weg.
Dat begint al bij de opvoeding: dit mag niet, dat moet je zo doen, maar ook subtieler; de wensen en verlangens van je ouders kunnen heel beklemmend zijn. Maar ook nu: doe je echt elke dag precies wat jij wilt? Waarschijnlijk niet. Sterker nog: het is hartstikke lastig om van jezelf te weten wat je wilt.

De gestalttherapeut kan het aan je zien – in je (lichaams)taal, bewegingen, en je kunt het zelf ook merken in gedachten en gevoelens die contact met jezelf en je omgeving belemmeren.Dat contact gaan we herstellen. Je komt er achter waarom je vaak niet ‘bij jezelf kunt komen’. Het is een actieve en ervaringsgerichte vorm van therapie. Je leert beter naar jezelf luisteren – het gewaar zijn, jezelf te ontwikkelen en verantwoordelijkheid voor denken, doen en laten te nemen.

Therapie Roosendaal – verschillende klachten en therapieën

Je kunt met heel uiteenlopende klachten terecht bij Therapie Roosendaal. Meer weten over verschillende klachten en therapieën? Bekijk één van de volgende links:

Neem contact op

Voor persoonlijk advies kun je contact opnemen met ons secretariaat. Je krijgt altijd deskundig advies van een van onze telefonisten. Zij helpen je met het vinden van een psycholoog die bij je past. Wij kunnen gelijk een afspraak inplannen bij een psycholoog, zodat je snel aan de slag kunt. Bel ons op 085 – 4014720. Geen wachtlijst en afspraken mogelijk in de avonden en weekenden.