Wat kunnen therapeuten voor je doen?

Ik vind het moeilijk om de stap te zetten

Veel mensen aarzelen om naar een therapeut te stappen. Dat komt omdat we graag voordat we aan willen weten wat we hebben, en liefst ook wat er aan gedaan kan worden. Heel begrijpelijk, maar eigenlijk helemaal niet nodig.

Laat ik het zo uitleggen: je gaat niet met elk wissewasje naar de huisarts. Soms ‘kijk je het even aan’, je houdt de zieke wat meer in de gaten. Totdat er een moment komt dat je naar de huisarts stapt.

Op dat moment weet je gewoon: ‘en nu ga ik.’ Je denkt niet na over of het wel erg genoeg is en of je het niet zelf hoeft te kunnen oplossen. Het is een onderbuikgevoel.

Je bent al op weg

Welnu, dat onderbuikgevoel heb je nu waarschijnlijk ook of misschien al wel een tijdje. ‘Nu is het moment’. Het is mijn oprechte overtuiging te luisteren naar dat gevoel. Ook als je nog niet weet wat je precies dwars zit. Net als bij de huisarts is het de taak van de therapeut dat uit te vinden.

Wat gaat een therapeut zeggen?

Allereerst kun je je verhaal kwijt. Dat heet een intake-gesprek en voor veel mensen is het gewoon al fijn om te vertellen en gehoord te worden. Voordeel: je vertelt je verhaal aan iemand die ervoor geleerd heeft te snappen wat er aan de hand is.

Ook al voelt het nu misschien niet zo, je bent niet de enige met jouw klacht of vraag en ook niet de eerste. De therapeut herkent dus onderdelen van jouw verhaal uit andere verhalen en weet ook wat jullie moeten doen zodat jij je beter gaat voelen.

De therapeut vertelt je precies wat hij of zij denkt dat er bij jou speelt en hoe dat aangepakt kan worden. Als je het daarmee eens bent ga je samen aan de slag.

Gaat de therapeut me niet heel raar vinden?

Nee. Ook hier geldt dat het voor jou misschien raar en vreemd voelt en dat je je misschien schaamt voor je gedrag, je gedachten en je gevoelens, maar dat je helemaal niet de enige bent. Waarschijnlijk heeft de therapeut al eens een soortgelijk probleem voor handen gehad. En weet je, het kan een behoorlijke opluchting zijn je verhaal te vertellen aan iemand die je nooit zal beoordelen.

Wat gaat de therapeut doen?

De meeste collega’s zullen het beamen: jij gaat het meeste werk zélf verzetten. Dat is ook logisch, want het enige instrument om je te genezen, ben je zelf. De therapeut weet dat jij alles in je hebt om dat te kunnen. De therapeut doet ondertussen ook het één en ander.

In de behandeling is hij of zij een spiegel van jouw ziel. Je krijgt te zien wat je anders nooit zou opvallen. Bepaalde patronen, steeds terugkomend gedrag.

Voor veel mensen is dat een eye-opener. Dat kan soms niet leuk zijn om te horen, maar in alle gevallen helpt het je wel. Verder geeft de psycholoog richting aan je ontwikkeling; door bepaalde behandeling wel en andere niet in te zetten.

De therapeut weet iets van jou dat je zelf nog niet weet

De therapeut weet (uit ervaring) iets van jou. Iets dat jij nog niet weet en wat je misschien maar moeilijk kunt geloven. En dat is dat jij zélf alles in huis hebt om je klachten te boven te komen. Echt.

Neem contact op

Voor persoonlijk advies kun je contact opnemen met ons secretariaat. Je krijgt altijd deskundig advies van een van onze telefonisten. Zij helpen je met het vinden van een psycholoog die bij je past. Wij kunnen gelijk een afspraak inplannen bij een psycholoog, zodat je snel aan de slag kunt. Bel ons op 085 – 4014720. Geen wachtlijst en afspraken mogelijk in de avonden en weekenden.