Waarom gaan jullie eindelijk in relatietherapie?

Tijdens het eerste verkenningsgesprek met de relatietherapeut, vraagt deze zich ongetwijfeld af waarom jullie besloten in therapie te gaan. Het antwoord op deze vraag kan onmogelijk in een handomdraai gegeven worden, ook niet door jullie.

Een relatiecrisis ontstaat immers niet van de ene dag op de andere, maar is een proces van lange adem. Ja, waarom besloten jullie eindelijk om in relatietherapie te gaan?

Relatiecrisis

De klachten en de problemen die aan de basis van jullie relatiecrisis liggen, zijn niet nieuw. Ze bestaan al lang, maar toch modderden jullie al die tijd maar wat aan.

Wat is er dan veranderd dat jullie nu wél handelen, en in therapie gaan? In vele gevallen is het een combinatie van voorzichtigheid, van angst voor de toekomst en het onbekende. Jullie relatie staat op een keerpunt, en je beseft dat. Het is een zaak van lukken of mislukken, waarbij je jezelf afvraagt waarom jullie niet eerder de stap naar de relatietherapeut hebben gezet.

Moeilijk onder woorden te brengen

Zijn jullie misschien eindelijk gaan beseffen dat relatietherapie bij de relatietherapeut niet ongewoon is, maar noodzakelijk om jullie relatie in positieve zin te veranderen? De moeilijkheid om de eerste stap naar een relatietherapeut te zetten is wellicht dat je problemen in dit geval weinig ‘tastbaar’, en nog moeilijker onder woorden te brengen zijn.

Communiceren

In een relatiecrisis is het vooral mentale rondjes lopen. Van de ene gedachte naar het andere argument, naar de volgende vraag. Dat is logisch, maar staat een mogelijke oplossing in de weg. Dergelijke uitzichtloze problemen kun je onmogelijk alleen aan. Daar is hulp van buitenaf voor nodig. Daar zijn gesprekken voor nodig, en met elkaar communiceren was precies datgene wat jullie verleerd hadden.

Je wil je relatie redden

Dat je uiteindelijk de stap naar de psycholoog zette, betekent dat je jullie relatie een kans wil geven en wil redden. Het is ongetwijfeld het proberen waard. In zo’n therapie krijg je daar de nodige tijd voor. Niets moet overhaast gebeuren.

Wat doet een relatietherapeut?

Een relatietherapeut helpt je bepaalde veranderingen in je relatie door te voeren. Veranderingen die zonder hulp en begeleiding onmogelijk waren. Samen met de relatietherapeut maak je een plan van alle noodzakelijke veranderingen.

Het betreft een plan op maat, dat past bij jullie manier van leven en van werken, van denken en van leren. Jullie voelen zich daar weer goed bij, en merken relatief snel tot wat jullie samen in staat zijn.

Dat lukt uiteraard niet van de ene dag op de andere. Voor verandering is er tijd, begrip, vertrouwen en respect nodig, en ook daar moet aan gewerkt worden.

Neem contact op

Voor persoonlijk advies kun je contact opnemen met ons secretariaat. Je krijgt altijd deskundig advies van een van onze telefonisten. Zij helpen je met het vinden van een psycholoog die bij je past. Wij kunnen gelijk een afspraak inplannen bij een psycholoog, zodat je snel aan de slag kunt. Bel ons op 085 – 4014720. Geen wachtlijst en afspraken mogelijk in de avonden en weekenden.